Börja skriva teatermanus
Att skriva teatermanus kanske låter både lite komplicerat och skrämmande till en början, men när grunderna väl sitter i ryggmärgen är det bland det mest givande man kan göra.
För det första så behöver man självklart en historia. Här kan man gärna hämta från sitt eget liv samt titta på hur andra arbetar på nya sätt inom teatervärlden.
Till en början så har ett teatermanus på förstasidan pjäsens och författarens namn. På följande sida så har man sedan en innehållsförteckning som listar speciella texter och sidor samt de olika scenerna.
Efter detta så börjar man med innehållet. Detta brukar i sin tur börja med att man sammanfattar pjäsens alla delar så som vilka rollerna är, vilken scenografi som behövs samt hur scenerna eller akterna fungerar (blir det en ny akt när man byter scenbild eller när en ny karaktär presenteras).
Att sammanfatta denna informationen kan vara mycket svårt om man inte redan innnan har skrivit en välarbetat synopsis eller på något annat kladdat ner manuset. Om man vill så går det sjävlklart att hoppa över delar av detta till man har skrivit klart själva manuset.
Sist men inte minst i listan av vad som skall göras är att skriva själva manuset. Ett teatermanus inleds alltid med scennumrering samt en titel till scenen.
Scen 1 – Resan börjar
Efter det så börjar man beskriva vad scenen har för dekor och rekvisita, alltså vilken den inledande scenbilden är.
Inledande scenbild:
Den resande pensionären sitter på en stol i ett polishus.
Efter det så följer repliker i formatet:
KARAKTÄR:Replik som skall sägas
Samt kommentarer om vad som sker i formatet:
(beskrivning av vad som sker)
Detta fortsätter sedan scen efter scen och replik efter replik till man har en färdig historia.
För mer information om hur man formaterar ett manus så kan man besöka denna artikeln på författartips.se.