Inför en teateraudition

Inför en teateraudition

Innan du ska iväg på din audition känns det så klart nervöst. Kanske de här förberedelserna kan ge dig lite mer självförtroende och öka dina chanser att få rollen!

Läsa på om pjäsen

Studera pjäsen noggrant. Du kanske får frågor om vad du tyckte om handlingen och din karaktär. Då känns det bättre att ha lite mer information att dra nytta av. Om de känner att du har stenkoll på pjäsen redan innan du har fått rollen, inser de nog att vilken prestation du kan göra om du får delta på scen. Om det är en helt ny pjäs kanske en kompis kan ställa upp och läsa den. Bjuda över hen på middag och prata om akterna med fokus på hur du borde spela din karaktär.

Studera karaktären

Läs på om karaktären. Läst recensioner och kritikers åsikter. Försök att tolka karaktären och förstå de grundläggande sakerna: vad driver karaktären? Vad gör och säger karaktären och varför? Du kan även försöka efterlikna karaktären redan på en audition. Det visar hängivenhet och ger de andra en god uppfattning om hur du skulle se ut på scen. Det kan absolut vara värt att skaffa en snygg hårförlängning för att spela långhåriga skönheter, några outfits som anspelar på olika tidsperioder, kläder som klär de rika och de som hänger på dem fattiga. Skapa en illusion redan från början. Det gör det också lättare för dig att dyka ned i rollen och bli karaktären.

Det praktiska

  • Kom i tid! Ingen vill vänta på dig. Se till att du har en egen kopia av materialet med dig (om du fått material det vill säga).
  • Ta med penna och papper i fall du behöver skriva ned information.
  • Var förberedd på att visa vad du går för samt att prata om rollen.
  • Våga fråga om du fundera över något. Det finns inga dumma frågor.