Spel baserade på filmer

Spel baserade på filmer

Precis som att teater och film ofta är inspirerade av böcker så blir många typer av datorspel även inspirerade av filmer. 

Slots

Slots är en typ av casinospel som bland annat finns online. Många av dessa har intressanta och direkta kopplingar till både nya och klassiska filmer.

En av de mest klassiska hollywoodfilmerna som blivit spel är The Invisible Man från 1933. Filmen är i och för sig baserad på en bok av H.G.Wells från 1989 men är lika väl en viktig del av filmhistorien. Spelet använder sig av många av karaktärerna från filmerna och dessutom många ljudklipp direkt från filmen. Både huvudkaraktären Griffin och polisen finns representerade som wilds i spelet. Om de dyker upp så vandrar de från ena sidan av spelplanen till den andra. Spelet har dessutom fått bra betyg och skall passa alla spelare oavsett hur stor insats man spelar för.

Även Scarface och många andra filmer och tv-serier finns representerade som slotsspel.

Actionspel

När det släpps en film så är det inte sällan man samtidigt släpper ett spel samtidigt för att kapitalisera på en films framgång. Dessa spelen är ofta producerade väldigt snabbt vilket gör att de sällan står sig speciellt bra på egna ben. Det bästa exemplet på detta kommer ganska tidigt i tv-spelens historia med E.T. the Extra-Terrestrial. Spelet skapades av Atari baserat på filmen E.T. men ansågs snabbt vara ett av de värsta tv-spelen någonsin skapade. Efter ett tag så började en vandringssägen ta fart, att tusentals exemplar av spelet hade blivit nedgrävda i öknen av Atari själva så att de skulle bli av med dem.

Årtionden senare tog ett dokumentärteam och försökte reda ut vad som hade hänt och om det faktiskt var sant. Till slut hittade det vad de trodde var platsen och började ett stort grävningsarbete. Det visade sig att allt var sant och djupt i jorden fanns det en stor mängd spel-kassetter, bland annat E.T. the Extra-Terrestrial.

Ibland görs spel däremot utan att de är direkt kopplade till en film som precis kommit ut. Det kanske bästa exemplet på detta är Ghostbusters: The Video Game. Spelet utspelar sig i samma universum och med samma karaktärer som i filmen men har bortsett från det en helt egen story. Spelet anses därför av många att vara den fjärde filmen då rösterna i spelet till och med görs av samma skådespelare.