Teaterutbildningar

Teaterutbildningar

Är man intresserad av det här med teater, film och skådespeleri kanske en teaterutbildning kan vara någonting. Vare sig man är ung eller gammal finns det alltid möjlighet till någon form av teaterutbildning.

Teater

Om man är intresserad av att spela teater på gymnasiet kan det vara en bra idé att kanske gå det estetiska programmet med teaterinriktning som finns på en rad orter runt om i landet. Då får man möjlighet att hålla på med teater åtminstone ett par gånger på schemalagd tid.

Vill man efter det bli skådespelare på ”riktigt” så att säga, bör man efter att man gått ut gymnasiet även söka till sig någon högre utbildning inom teater eller liknande. Den utbildning som de flesta som är aktiva inom skådespeleri på högre nivå i Sverige har gått är skådespelarprogrammet vid Teaterhögskolan, vilket numera är treårigt.

I Sverige finns Teaterhögskolan på fyra orter, Luleå, Stockholm, Göteborg och Malmö. För att komma in på Teaterhögskolan krävs att man gör ett antal prov inför en jury. Antalet sökande är ofta mycket högt. I exempelvis Stockholm förra hösten sökte drygt 1 400 till skådespelarprogrammets tio platser. Av den anledningen kan det vara bra att ha gått någon form av teaterutbildning innan, då detta troligtvis ökar chanserna att faktiskt komma in i slutändan.

På ett antal olika platser runt om i landet finns ett antal ett- och tvååriga teaterutbildningar, vilka kan vara bra för den som tänkt sig att söka till Teaterhögskolan. Bland annat så erbjuder en rad folkhögskolor teaterutbildningar i olika former. Andra exempel på teaterutbildningar är bland annat Calle Flygare Teaterskola och Kulturama, båda i Stockholm samt Stockholms Elementära Teaterskola.

Ett annat alternativ är givetvis att bege sig utomlands. För oss svenskar är på grund av språket kanske England eller USA de två bästa alternativen. Dock är det oftast ganska dyrt om man tänkt sig gå en utbildning under flera år. Lyckligtvis finns det i både New York och Los Angeles en hel uppsjö av utbildningar som endast går över ett par veckor eller någon månad. Till en del av dessa behövs dessutom inget speciellt visum, vilket gör dessa utmärkta att kombinera ihop med en resa eller liknande.