The Academy Awards

The Academy Awards

Ett vanligare namn på prisutdelning brukar vara Oscarsgalan. Detta smeknamn har faktiskt blivit så populärt att de bytte officiellt namn till The Oscars för inte så länge sedan. 

Oscarsgalan är den mest prestigefyllda filmtävlingen i världen. Som vi alla vet startade och hålls den i USA, men filmerna och de nominerade personerna behöver inte vara amerikaner för att nomineras eller vinna. Men man kan inte sticka under stolen med att majoriteten av de nominerade filmerna och skådespelarna är engelska.

För att kunna nomineras måste filmen som man ska nomineras för ha visats i en biograf i Los Angeles. En film från året innan kan nomineras till årets gala. Galan hålls tidigt på året så man brukar benämna perioder mellan november och nyår som ”oscarssäsongen” eftersom det är vid denna tid som man släpper information om nomineringarna.

Det är medlemmarna för den Amerikanska Filmakademin som håller en hemlig omröstning för att utse vinnarna inom varje kategori. Medlemmarna som är skådespelare deltar i omröstning för att skådespelsnomineringar, kameramän röstar för att utse vinnarna av ”bästa foto” och så vidare. Det finns två specialkonstruerade kommittéer som röstar för ”bästa animerade film” och ”bästa utländska film”. För att bli medlem måste man bli rekommenderade av en högt uppsatt i branschen och sedan få godkännande av de andra medlemmarna.

Oscarsgalan är en populär event som lockar tittare från hela världen. På grund av tidsskillnader sänds Oscarsgalan mitt i natten här i Sverige, men det hindrar inte folk från att stanna upp sent och till och med betta på de olika nomineringarna. Och det är inte försent än att sjukskriva sig till jobbet och stanna upp hela söndag natt. Satsa några kronor på dina favoritfilmer och brygg en kanna kaffe. Årets Oscarsgala sänds nämligen på natten till måndag den 22 februari. Det vill säga, om man kan lista ut vilken kanal som sänder galan för det har inte blivit officiellt ännu.