Kända teaterpjäser

Kända teaterpjäser

Teaterns ursprung går att spåra ända tillbaka till det antika Grekland och pjäser som bland andra Antigone och Medea. Sedan dess har ett oräkneligt antal pjäser skrivits och förts upp på scener runt om i världen. Vissa pjäser har glömts bort medan andra gått till historien. Just några av de som gått till historien tänkte vi titta lite närmare på här.

Hamlet

Pjäsernas pjäs publicerades för första gången år 1603 och är kanske det mest kända verket i hela teaterhistorien. William Shakespeares historia om den danske prinsen på Kronborg slott i Helsingör har spelats tusentals gånger och görs så än idag.

Tartuffe

Tartuffe av den franske författaren Molière tillhör precis om Hamlet ett av de mest kända pjäserna i historien. Tartuffe, som uppfördes för första gången i Versailles 1664, är en komisk berättelse som handlar om bedragaren Tartuffe som lurar till sig pengar genom att framstå som ädel och god.

Fröken Julie

Fröken Julie av August Strindberg är troligtvis den mest kända svenska pjäsen genom historien. Berättelsen som handlar om adelsdamen Julie och betjänten Jean hade premiär i Köpenhamn år 1889 och har sedan dess gestaltats åtskilliga gånger i både Sverige och andra länder.